Zakaj uporabljati zelišča ?

Zakaj uporabljati zelišča, če pa imamo na voljo uveljavljena, učinkovita zdravila za mnoge zdravstvene težave ?

Odgovor mnogih zeliščarjev bi se glasil: Ko so konvencionalna zdravila varna kot tudi učinkovita, naj se jih uporabi! Vendar pa vsaj v primeru mnogih kroničnih zdravstvenih težav temu ni tako. Zelišča predstavljajo DODATNO orodje v naši “orodjarnici”. Za nekatere je že dejstvo, da se živali same zdravijo z zelišči (zoofarmakognozija) dovoljšen razlog, da poskusijo.

Za nekatere zeliščarje zelišča predstavljajo drugačen pristop k zdravljenju  – z uporabo kompleksnih formul, ki so jih rastline “razvile” preko stoletij v razmerju z ostalimi bitji na planetu. Zelišča vsebujejo kombinacije hranljivih, zdravilnih in strupenih spojin in z uporabo racionalnih kombinacij lahko dosežemo dalj trajajoče in bolj temeljito izboljšanje mnogih zdravstvenih stanj.

Zelišča so kompleksna “zdravila” s kompleksnim delovanjem. Naj kot primer navedem šentjanževko, (v primerjavi z zdravili proti depresiji, kjer imamo ponavadi eno učinkovino, npr. paroksetin ali sertralin, ki sta selektivna zaviralca privzema serotonina),  ki vsebuje:

  • amentoflavone (zavirajo vezavo na nekatere serotoninske, dopaminske, opiatne in benzodiazepisnke receptorje)
  • I3, II8-biapigenin (zavira vezavo na estrogen-alfa receptorje, benzodiazepinske receptorje)
  • quercitrin, isoquercutrin, hyperoside, rutin, quercetin, amentoflavone, kaempferol (zavirajo dopaminsko beta hidroksilazo)
  • hypericin (veže se na D3 in D4 dopaminske receptorje, beta adrenergične receptorje, receptor za humani kortikotropni sprošujoči hormon, sigma receptorje in NPY Y1 receptorje; zavira aktivacijo NMDA receptorjev)
  • hyperforin (veže se na D1 recpetorje, tudi ostale dopaminske receptorje, serotoninske, opiatne, benzodiazepinske in beta adrenergične receptorje; inhibira od Na odvisen privzem kateholaminov; zavira privzem holina; inhibira privzem serotonina, noradrenalina, dopamina, GABA, L-glutamata; vpliva na fluidnost celičnih membran; pospeši sproščanje glutamata, aspartata, GABA)
  • hyperin (zmanjšuje malondialdehid in dušikov oksid, zmanjšuje vdor kalcija v živčne celice)
  • pseudohypericin (zavira aktivacijo NMDA receptorjev)

Verjetno od zgoraj naštetih spojin in učinkov niste kaj dosti razumeli, grobo predstavo pa ste verjetno vseeno dobili.

Medtem, ko je v zdravilih v glavnem prisotna ena zdravilna učinkovina, imajo učinkovine v zeliščih lahko aditivne (1+1 =2), antagonistične (↓, ↑) ali sinergistične (1+1=3) učinke.

Zelišča lahko vstopajo tudi v interakcije s predpisanimi zdravili (tudi z zdravili brez recepta, s prehranskimi dopolnili), zato je pri vsakršni uporabi zelišč potrebna previdnost.

Rastline lahko vsebujejo tudi nekatere strupene snovi, ki pa včasih ne predstavljajo enakega tveganja za vse živalske vrste.

Naj povzamem…

Ker imajo zelišča hranilne elemente in ker zdravilne učinkovine v zeliščih vzajemno sodelujejo na več nivojih, so lahko klinični učinki globji in širši kot pri terapiji z zdravili.

Nikakor pa uporaba zelišč pri resnejših težavah ne more biti nadomestilo za posvet pri veterinarju ali opustitev predpisanega zdravljenja !