Lučnik (Verbascum)

Drobnocvetni lučnik (Verbascum thapsus) je dvoletnica, ki lahko zraste do 2 m visoko. Steblo je ravno, dlakavo, dlakavi pa so tudi listi. Spodnji listi so veliki, topi, podolgovato ovalni; zgornji listi so bolj koničasti in manjši. Rumeni cvetovi se nahajajo v klasu na vrhu stebla.

Poleg drobnocvetnega lučnika se v zdravilstvu enako uporabljata tudi velecvetni lučnik (Verbascum thapsiforme) in navadni lučnik (Verbascum phlomoides). Velecvetni in navadni lučnik vsebujeta več sluzi, drobnocvetni pa več saponinov.

Lučnik raste v kamnitem svetu, na grobovih, rečnem produ, ob poteh, na sončnih jasah, posekah.

V zdravilne namene se uporabljajo cvetovi. Poleg sluzi vsebuje še eterično olje in sladkorje. V listih in koreninah pa se nahajajo saponini in grenčine.

Uporablja se pri kašlju. Sluzi varujejo poškodovano sluznico in odpravijo draženje na kašelj, saponini pa omogočajo izkašljevanje. Je blago zelišče in se uporablja v kombinaciji z močnejšimi zdravilnimi rastlinami.

Lučnik je po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin uvrščen v kategorijo H, kar pomeni, da ima isti pravni status kot hrana.