Alergijski bronhitis (kronični kašelj)

Kašelj je pogost zaščitni refleks, ki čisti izločke ali tuje snovi iz dihalnih poti (žrela, grla, sapnika in sapnic) in ščiti pljuča pred aspiracijo tujih snovi. Kašelj vpliva na dihalni sistem, ker ovira pravilno dihanje.

Pogosti vzroki kroničnega kašlja pri psih vključujejo ovire v dihalnih poteh, bronhitis, pljučnico, pljučne zajedalce, tumorje, kužni kašelj ali popuščanje srca.

Potrebno je biti pozoren na kašelj, ki traja več kot 2 ali 3 tedne. Lahko se začne nenadno ali pa se razvija postopoma. Občasni, redki kašelj je normalen,  v primeru kroničnega kašlja pa je potreben obisk pri veterinarju.

Pomembno je karseda natančno določiti vzroke kašlja in uvesti primerno zdravljenje, če je le-to potrebno (npr. antibiotiki pri pljučnici, odvajala pri zastajanju vode pljučih zaradi srčnega popuščanja,…).

Če se vzroka ne da določiti in zdraviti oziroma se bolezni same kot take ne da pozdraviti (npr. kronična bronhialna bolezen, astma,…) se lahko poslužimo spodnjega recepta. Zelišča lahko uporabljamo tudi kot komplementarno (podporno) zdravljenje poleg veterinarsko predpisanih zdravil, vendar se v tem primeru o uporabi zelišč posvetujmo z veterinarjem, saj lahko prihaja do interakcij med nekaterimi zelišči in zdravili.

RECEPT:

  • Veliki oman, lučnik ali bršljan       25 % (za spodbuditev izkašljevanja)
  • Navadni komarček ali ingver         25 % (redči sluz in s tem lajša izkašljevanja)
  • Lobelija za akutna poslabšanja, kela (visnaga) za dolgoročno uporabo                                                                   15 % (blago proti krču gladkih mišic, olajšuje izkašljevanje)
  • islandski lišaj ali slez                       20 % (obloži sluznice – manj draženja)
  • Repuh ali sladki koren                    15 % (antialergijsko)

DOZIRANJE:

Na splošno se pri prsih in mačkah zdravilna zelišča odmerja enako kot pri ljudeh, seveda pa je treba upoštevati proporcionalnost (glede na “kilažo”).

Podrobnejše napotke si lahko ogledate na podstrani Splošni napotki za uporabo zelišč.

Zdravljenje z zelišči je tek na dolge proge, zato je pri kroničnih težavah za opazen učinek potrebno dajanje zelišč vsaj 1-2 meseca. To mešanico zelišč pa lahko vaš kuža uživa tudi dolgoročno (razen Lobelije, ki je uporabimo pri akutnih poslabšanjih).

Nasvete, kako bo naš kuža pojedel vsa ta zelišča pa najdete na podstrani Le kako naj naš kuža/muca poje vso to “zelenjavo”.