Slez (Althea officinalis)

Navadni slez ali ajbiš  je močna rastlina, ki lahko zraste tudi do 2m. Je trajnica z  močno razraščeno vretenasto korenino. Cvetovi so beli do bledo roza, veliki do 5 cm. Listi so sivi oz. sivozeleni in prekriti z mehkimi, finimi dlakami.

V zdravilne namene se uporablja predvsem korenine, ki vsebujejo veliko sluzi (do 35%).  Listje je tudi koristno, vendar ni tako dobro zdravilo.

Sluzi napravijo zaščitno oblogo na površini kože in sluznic, blažijo vnetja in pospešijo celjenje ran. Uporablja se pri vseh vrstah vnetij na koži, v prebavnem traktu, sečilih, zgornjih dihalih, ustih in žrelu.

Poleg tega deluje tudi spodbudno na imunski sistem in znižuje ravni sladkorja v krvi.

Slez nekaj ur namakamo v hladni vodi (rastlin, ki vsebujejo sluzi ne smemo prevreti ali popariti), precedimo in ga dodamo živali s hrano.

Slez je varna rastlina, v Sloveniji je uvrščen v kategorijo H, kar pomeni, da ima isti pravni status kot hrana. Ker pa slez lahko upočasni absorbcijo zdravil v prebavnem traktu, priporočam, da se sleza in morebitnih ostalih zdravil ne daje hkrati, ampak v 1-urnem razmaku.

Ker slez lahko znižuje ravni krvnega sladkorja, je potrebna previdnost in redna kontrola pri živalih, ki prejemajo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja.